Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Θράκης


-Εξώδικα ιατρών Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων
-Χάος με τις εφημερίες με κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών
Τεταμένο, έως και εμπόλεμο, είναι το κλίμα στα Νοσοκομεία της Θράκης με τους εργαζόμενους ιατρούς να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τη Διοίκηση των Νοσοκομείων.  Παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των ιατρών από τη μία, αλλά και τις υποσχέσεις της Διοίκησης από την άλλη, το πρόβλημα
καταβολής των δεδουλευμένων δεν λύθηκε. Έτσι, οι Ενώσεις ιατρών σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή κατέθεσαν εξώδικα. Αναλυτικότερα, στην Αλεξανδρούπολη ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κατέθεσε εξώδικο γιατί δεν παίρνουν οι ειδικευόμενοι τα ρεπό που δικαιούνται. Το εξώδικο έχει γνωστοποιηθεί και στον Υπουργό Υγείας, κ. Λυκουρέντζο. Επιπλέον, οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν λόγο για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, μια και δουλεύουν σε συνεχόμενα ωράριο, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ επισημαίνουν τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.
Εξώδικο και στην Κομοτηνή
Εξώδικη διαμαρτυρία στη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής έστειλε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης με αίτημα να εξοφληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες από τον Απρίλιο έως και τον Ιουνίο, ποσό που αγγίζει τα 3.000 για κάθε γιατρό. Παράλληλα, αναγγέλλουν ότι αναστέλλουν την επίσχεση, όμως ζητούν να ανακληθεί η εντολή επιστράτευσης. Σε ανακοίνωσή τους, ωστόσο, κάνουν λόγο για «εφημερικό χάος». Σημειώνουν σχετικά: «Περιμένοντας τις ενέργειες της διοίκησης μέχρι τη νέα συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πληροφορήθηκαν την παράνομη διαγραφή 2 εφημεριών του κάθε ιατρού από το πραγματοποιηθέν πρόγραμμα του μηνός Απριλίου. Αλλά και η δημοσιοποίηση του προγράμματος εφημεριών του Αυγούστου ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας για το εφημεριακό χάος. Τρεις ολόκληρες ημέρες ο Διοικητής κ. Χατζηνέστωρος και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Μαυροματίδης έραβαν και ξήλωναν το πρόγραμμα για να το φέρουν στα μέτρα του κονδυλίου του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού και το κατάφεραν! Αλλά δημιούργησαν ένα πρόγραμμα-τέρας  που μεταξύ άλλων: Αφήνει χωρίς ούτε έναν εφημερεύοντα για πολλές ημέρες του μήνα βασικά τμήματα του Νοσοκομείου όπως το Παθολογικό, το Καρδιολογικό, το Μαιευτικό-Γυναικολογικό, το Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό! Περιορίζει τους εφημερεύοντες χειρουργικών τμημάτων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διενέργεια οποιασδήποτε επείγουσας χειρουργικής επέμβασης. Περιορίζει κατά 50% τους εφημερεύοντες των Κέντρων Υγείας. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εφημερεύουν πλέον μόνον 2 ειδικευόμενοι ή αγροτικοί γιατροί για παθολογικά ή χειρουργικά περιστατικά ενώ το πρόγραμμα των προηγούμενων μηνών περιλάμβανε επιπλέον ειδικευμένο γιατρό για τα παθολογικά περιστατικά και εφημερεύοντες για καρδιολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που στο νέο πρόγραμμα εξαφανίσθηκαν. Και αυτό παρά την νομοθεσία που προβλέπει υποδοχή και διακίνηση των επειγόντων περιστατικών από έμπειρους γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων».

Πηγή:
www.methorios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου